Министър Иван Иванов: Оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да осигури сериозно подпомагане на земеделските производители

Държавата за първи път осигури изключително сериозен ресурс за подпомагане на земеделските производители, предстои 3,4 млрд. лв. да влязат в сектора до края на годината. Това е високо вдигната летва и оттук нататък всеки министър трябва да се стреми да  осигури това финансиране“. Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов пред БНТ.

Той припомни, че през първото полугодие бяха разплатени 143,5 млн. лв. по Ковид помощта, като предстои над 700 млн. лв. да бъдат платени до края на годината.

По думите му предстои разплащането на общо 62 млн. лева за стопани от секторите „Свиневъдство“, „Птицевъдство“, лозаро-винарския сектор и оранжерийното производство на зеленчуци. 14 държави членки успяхме да убедим Европейската комисия да използваме до 5% ПРСР от средствата за 2021 г. и 2022 г. или 33 млн. евро публични средства, каза министърът по повод планираното подпомагане на земеделските производители. Изпратена е нотификация до Комисията по Временна рамка за мерки за държавна помощ, по която е предвидено подпомагане от над 450 млн. лв. от държавния бюджет, като трябва да започне приемът на документи, допълни министър Иван Иванов. „Направихме така, че процесът да бъде необратим, служебният кабинет трябва да организира приема на документи и да разплати средствата“, посочи той.

Министърът на земеделието съобщи по отношение пшеницата, че прибраната реколта в страната е над 6 млн. т и на този фон внесеното украинско зърно с цел реекспорт е пренебрежимо малко количество от 6 хил. т. Направена е проверка на съхраняваното в склад украинско зърно, като е установено, че количествата отговарят на митническите декларации, а следващата седмица ще излязат резултатите за наличието на препарати за растителна защита и пестициди. „Потребителите ще бъдат защитени“, заяви категорично министър Иванов.

Във връзка с политическата ситуация той коментира, че БСП направи всичко възможно да организира диалог, но егоизмът и желанието на някои партии да влязат отново във властта доведе до това, че ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“ влязоха в един блок.

Той каза в заключение, че оставя на следващия министър на земеделието от служебния кабинет един подреден дом, в който да продължи да работи.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Министър Гечев: Всеки кмет в България ще получава цялата информация за сечите по места

Министър Гечев: Всеки кмет в България ще получава цялата информация за сечите по места

Събота, 24 Септември 2022

Целта е пълна прозрачност и запазване на българската природа, заяви министърът на земеделието Явор...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти  по време на „Дни на българското месо“

Малки и големи опитаха в Сливен вкусни и качествени месни продукти по време на „Дни на българското месо“

Събота, 24 Септември 2022

Инициативата „Дни на българското месо“ на Асоциацията на месопреработвателите в България отново събра професионалисти...

Компании, Събития, Анализи

Назначени са двама нови изпълнителни директори на DLG

Петък, 09 Септември 2022

Д-р Лотар Хьовелман назначен за главен изпълнителен директор (CEO) на DLG и Freya von...

Реколта, Пазари, Цени

Министър Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция мерките за подпомагане на сектора

Министър Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция мерките за подпомагане на сектора

Петък, 09 Септември 2022

Министърът на земеделието Явор Гечев обсъди с производители на оранжерийна продукция в Куртово Конаре...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Земеделските производители подават до 16 септември документи по схемата за държавна помощ с бюджет 426 млн. лева

Петък, 02 Септември 2022

До 16 септември включително земеделските производители могат да подават документи по схемата „Помощ в...

Иновации, Обучение, Агросвят

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив

Понеделник, 19 Септември 2022

„Биоикономика" и „Електронна търговия" – нови магистърски програми в Аграрен университет- Пловдив   Модерните специалности следват...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.