Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Свидетелството на фермата Морето:

Миналата пролет отидохме в Бибионе, в провинция Венеция, за да настроим сеялката за прецизна сеитба MaterMacc, използвана от клиента Az. Agricola Moretto за сеитба на соя и царевица. В повече от 30 хектара земя, изследвана от техниците на MaterMacc, сеитбата е извършена с прецизна сеялка MS8230, конфигурирана с 8 реда на 45 cm за соя, 300/590 рамка с механична трансмисия на сеялките и система за управление Isobus за автоматичен изключване на редове, наблюдение на гъстотата на засяване и регистриране на инвестициите.

Сеялката беше комбинирана с трактор Same (модел Silver 90 конски сили, който направи историята на италианското земеделие) и преден резервоар за фитосанитарни обработки. MS8230 има работна ширина от 5,90 метра, която се намалява до 3 метра при транспортиране по шосе. Машината на полето е оборудвана и със системата Bee-Kit, посветена на защитата на опрашващите насекоми, които са изключително важни за екосистемата: Bee-Kit се състои от конвейери, приложени към вентилатора на машината, които насочват потока от дъбен прах към земята вместо в атмосферата.

Сметките за дългогодишния опит на г-н Морето предоставиха важна информация и ценен момент за дискусия с техниците на нашата компания. По-долу са свидетелствата на г-н Микеле и г-н Фабио относно опита им от използването на сеялката MaterMacc на полето.

Какъв е вашият опит със сеитбата с прецизната сеялка MS8230 на MaterMacc?

Първо и основно предимство несъмнено е лекотата на машината: този сезон искахме да преминем към по-голям брой редове и въпреки това не се наложи да сменяме трактора, като в същото време спестихме разход на гориво.

Бяхме доволни от почистващите машини на предния ротационен ред. Ние извършваме много малко обработка на почвата за сеитба на царевица, ние даваме неселективен унищожител на плевелите в културата преди сеитба: всички плевели умират на полето, както и стъблата, които биха могли да бъдат механична пречка за скоростта на сеитба. Първоначално не бяхме убедени от формата на ротационните редови почистващи машини MaterMacc, защото бяхме виждали много по-малки разпръсквачи на остатъци от американски машини.

Бяхме поканени от MaterMacc да направим полеви опит, като тествахме техния опит в областта и трябваше да помислим отново. Машините за почистване на редовете почистиха площта за засяване от растителни остатъци, които биха могли да попречат на сеитбата и с едно преминаване успяхме да продължим с работни скорости от порядъка на 8/9 км на

час, засяване с отлична прецизност. Също така открихме голяма полза от задното притискащо колело от неръждаема стомана, което ни осигури отлична равномерност на поникване в цялата работна зона.

Допълнително предимство: след преминаване от конвенционална машина към машина с Isobus технология, ние можем да имаме обратна връзка за качеството на сеитбата и качеството на самото отлагане на семената: когато компютърът - контрол на сеитбата - започне да открива голям брой при удвояване или повреда, ние просто въздействаме или върху изсяващия диск, или върху депресора, за да коригираме неравностите на семената, които използваме. По този начин мога да имам контрол в реално време на терен. Освен това с ISOBUS системата и картографирането избягваме припокриването на редове, т.е. при пресичане или синори машината откача елементите ред по ред, като по този начин избягва ненужната загуба на семена.

Микеле и Фабио Морето, май 2022 г

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Парламентът преизбра Урсула фон дер Лайен за председател на Комисията

Четвъртък, 18 Юли 2024

С 401 гласа „за“ Европейският парламент избра Урсула фон дер Лайен за председател на...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи

Вторник, 25 Юни 2024

„Напоителни системи“ ще получат одобрение на допълнителни водни количества за напояване на земеделските площи...

Компании, Събития, Анализи

Рекордна година за Innov’Space

Рекордна година за Innov’Space

Сряда, 10 Юли 2024

2024 г. е рекордна година по отношение на наградените звезди и специалните похвали „Най-добрият...

Реколта, Пазари, Цени

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

НАЗ стартира кампания в помощ на животновъдите от Сакар планина

Сряда, 17 Юли 2024

Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) стартира кампания в помощ на животновъдите, засегнати от големия...

Иновации, Обучение, Агросвят

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

ЗАЩИТА ОТ ЗАМРЪЗВАНЕ: 2 ГРАДУСА ПОВЕЧЕ С ПАРАВАНИ ARRIGONI

Сряда, 10 Април 2024

Arrigoni предлага разнообразна гама от иновативни продукти за смекчаване на ниските температури, способни да...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.