Прецизно земеделие: сеитба на царевица в Бибионе с MS8230 на MaterMacc

Свидетелството на фермата Морето:

Миналата пролет отидохме в Бибионе, в провинция Венеция, за да настроим сеялката за прецизна сеитба MaterMacc, използвана от клиента Az. Agricola Moretto за сеитба на соя и царевица. В повече от 30 хектара земя, изследвана от техниците на MaterMacc, сеитбата е извършена с прецизна сеялка MS8230, конфигурирана с 8 реда на 45 cm за соя, 300/590 рамка с механична трансмисия на сеялките и система за управление Isobus за автоматичен изключване на редове, наблюдение на гъстотата на засяване и регистриране на инвестициите.

Сеялката беше комбинирана с трактор Same (модел Silver 90 конски сили, който направи историята на италианското земеделие) и преден резервоар за фитосанитарни обработки. MS8230 има работна ширина от 5,90 метра, която се намалява до 3 метра при транспортиране по шосе. Машината на полето е оборудвана и със системата Bee-Kit, посветена на защитата на опрашващите насекоми, които са изключително важни за екосистемата: Bee-Kit се състои от конвейери, приложени към вентилатора на машината, които насочват потока от дъбен прах към земята вместо в атмосферата.

Сметките за дългогодишния опит на г-н Морето предоставиха важна информация и ценен момент за дискусия с техниците на нашата компания. По-долу са свидетелствата на г-н Микеле и г-н Фабио относно опита им от използването на сеялката MaterMacc на полето.

Какъв е вашият опит със сеитбата с прецизната сеялка MS8230 на MaterMacc?

Първо и основно предимство несъмнено е лекотата на машината: този сезон искахме да преминем към по-голям брой редове и въпреки това не се наложи да сменяме трактора, като в същото време спестихме разход на гориво.

Бяхме доволни от почистващите машини на предния ротационен ред. Ние извършваме много малко обработка на почвата за сеитба на царевица, ние даваме неселективен унищожител на плевелите в културата преди сеитба: всички плевели умират на полето, както и стъблата, които биха могли да бъдат механична пречка за скоростта на сеитба. Първоначално не бяхме убедени от формата на ротационните редови почистващи машини MaterMacc, защото бяхме виждали много по-малки разпръсквачи на остатъци от американски машини.

Бяхме поканени от MaterMacc да направим полеви опит, като тествахме техния опит в областта и трябваше да помислим отново. Машините за почистване на редовете почистиха площта за засяване от растителни остатъци, които биха могли да попречат на сеитбата и с едно преминаване успяхме да продължим с работни скорости от порядъка на 8/9 км на

час, засяване с отлична прецизност. Също така открихме голяма полза от задното притискащо колело от неръждаема стомана, което ни осигури отлична равномерност на поникване в цялата работна зона.

Допълнително предимство: след преминаване от конвенционална машина към машина с Isobus технология, ние можем да имаме обратна връзка за качеството на сеитбата и качеството на самото отлагане на семената: когато компютърът - контрол на сеитбата - започне да открива голям брой при удвояване или повреда, ние просто въздействаме или върху изсяващия диск, или върху депресора, за да коригираме неравностите на семената, които използваме. По този начин мога да имам контрол в реално време на терен. Освен това с ISOBUS системата и картографирането избягваме припокриването на редове, т.е. при пресичане или синори машината откача елементите ред по ред, като по този начин избягва ненужната загуба на семена.

Микеле и Фабио Морето, май 2022 г

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Земеделците прекратиха протеста, приемат предложения меморандум

Сряда, 20 Септември 2023

Меморандумът беше подписан между Министерски съвет, Министерството на финансите, Министерството на земеделието и храните...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Животновъдите са против забраната  за паша в националните паркове

Животновъдите са против забраната за паша в националните паркове

Четвъртък, 31 Август 2023

Във връзка с публикации в медиите за изпратено до министър-председателя писмо от екоактивисти с...

Компании, Събития, Анализи

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

SPACE 2023: В сърцето на глобалното хранително предизвикателство

Сряда, 20 Септември 2023

37-ото издание на SPACE се проведе от вторник, 12 до четвъртък, 14 септември в...

Реколта, Пазари, Цени

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

МЗХ определи ставката за предоставяне на спешна финансова помощ за производителите на слънчоглед

Понеделник, 04 Септември 2023

78,33 лв./ха е ставката, определена със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

НАЗ: Институциите да вземат мерки за оцеляването на сектор „Земеделие“

Събота, 09 Септември 2023

Националната асоциация на зърнопроизводителите многократно е доказвала, че стои зад всеки един фермер. Това...

Иновации, Обучение, Агросвят

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Винено грозде, Arrigoni гледа към бъдещето с нови решения за защита срещу изменението на климата

Понеделник, 25 Септември 2023

Докато винарната „Terre dei Pallavicini“ избира агротекстила Iride® и Fructus®, Групата продължава своите изследвания...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.