Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков ще открие Националния събор на овцевъдите в България утре (18 юни 2021 г.) от 11:00 ч. 

Деветото издание на изложението се провежда в периода 18-20 юни в района на Петропавловския манастир край град Лясковец, област Велико Търново.

 

УЕБИНАР: Фонд за справедлив преход и българските въглищни региони

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България съвместно с Център „Европа Директно“, Стара Загора организират хибридна дискусия на тема „Фондът за справедлив преход и българските въглищни региони“, която ще се проведе с ограничен брой участници на живо в Стара Загора на 25 юни 2021 г., петък, от 13.00 до 14.30 ч. и ще бъде излъчвана пряко онлайн.

По време на форума ще бъдат представени подробности за начина, по който ще функционира Фондът за справедлив преход и потенциалното му отражение върху българските въглищни региони. Основните теми на дискусията ще бъдат насочени към мерките, които предвижда Регламентът за Фонда за справедлив преход, типа инвестиции и структурни промени, които трябва да бъдат предприети от страна на държавите и регионите, за да облекчат прехода към зелена икономика и аспектите от Регламента, по които все още не е постигнато съгласие.

Събитието ще започне с панелна дискусия с участието на Манолис Кефалоянис (ЕНП, Гърция), член на Европейския парламент и докладчик по Регламента за Фонда за справедлив преход, Цветелина Пенкова (С&Д), член на Европейския парламент и на Комисията по регионално развитие, Елоди Дюран, програмен ръководител, отдел Е3, ГД „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия и Костадин Сирлещов, управляващ партньор в CMS София и ръководител отдел „Енергия и климатични промени“ за Централна и Източна Европа.

Панелната дискусия ще бъде последвана от разговор с публиката, а модератор на събитието ще бъде д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора.

Събитието ще се прeдава в платформата Zoom. Работните езици ще са български и английски с двупосочен симултанен превод за участниците в срещата в Zoom. Дискусията ще бъде излъчвана на живо само на български език на Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП в България.

Регистрирайте се за участие в онлайн дискусията до 24 юни тук! На регистрираните участници ще бъде изпратен линк за включване в срещата няколко дни преди началото ѝ.

  Изпращайте въпросите си към участниците предварително в sli.do с хаштаг #JTF. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани от присъстващите на живо гости, чрез коментари към излъчването във Фейсбук и през чата на Zoom.

ПРОЕКТ НА ПРОГРАМА

13.00–13.05ч.Приветствие към участницитеТеодор  Стойчев,  ръководител  на  Бюрото  на  Европейския  парламент  в България

13.05–13.45ч.Панелна дискусия Какво предвижда Регламентът за Фонда за справедлив преход? Какъв тип инвестиции и структурни промени трябва да направят държавите и регионите, за да облекчат прехода към зелена икономика?

По кои аспекти на Регламента има разногласия и неясноти?

Участници: Манолис Кефалоянис(ЕНП/Гърция),  член  на  Европейския  парламент  и  докладчик по регламента за Фонда за справедлив преход

 Цветелина Пенкова(С&Д), член на Европейския парламент и на Комисиятапо регионално развитие

Елоди Дюран,програмен ръководител, отдел Е3, ГД „Регионална и селищна политика“ на Европейската комисия

Костадин Сирлещов, управляващ  партньор  в  CMS  София  и  ръководител отдел „Енергия и климатични промени“ за Централна и Източна Европа

13.45–14.30ч.Дискусия с въпроси от аудиторията Модератор:д-р Румяна Грозева, изпълнителен  директор  на Агенциятаза  регионално икономическо развитие Стара Загора

Владя Борисова е назначена за председател на Патентно ведомство

Със заповед на министър-председателя Стефан Янев от длъжността председател на Патентно ведомство е освободен Петко Николов. На поста е назначена Владя Борисова.

Владя Борисова е била член на Академичния съвет към Председателя на Патентното ведомство от 2017 г. досега. Директор е на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС. Притежава юридическо и икономическо образование от УНСС.

Oнлайн събитие за насърчаване икономическото сътрудничество между България и Ирак

Събитието ще се проведе в електронна среда на 16 юни 2021 г. от 11.00 ч. Ще бъде представена актуална информация за икономическите отношения между двете страни, както и ще насочи към секторите с потенциал във взаимната търговия и инвестиции.

Фирмите от Ирак са заявили интереси в следните области: търговия, хранително-вкусова промишленост, машини и съоръжения за хранително-вкусовата промишленост, фармацевтична индустрия, информационни и комуникационни технологии, селско стопанство, лека промишленост – облекла и текстилни изделия, машиностроене, енергетика и електротехника.

Република Ирак бе сред традиционните външноикономически партньор на Република България. В периода 2011-2013 г. двустранната търговия бележи значителен ръст, но от тогава има тенденция към намаляване. Стокообменът ни с Република Ирак през първите 6 месеца на 2020 г. възлиза на 19,6 млн. щ.д. от които износ 19,4 млн. и много скромен внос. Наблюдава се спад в двустранната търговия заради пандемията

Онлайн събитието е подходящо за: български фирми и предприемачи, които желаят да проучат иракския пазар, да разширят контактите си с местни институции и компании, да намерят бъдещи партньори.

 Работен език на събитието: английски език.

 

Уебинар „Как да дишаме по-чист въздух? Европейски практики и решения“

Бюрото за връзка на Европейския парламент в България организира онлайн уебинар на 15 юни 2021 г., вторник, от 15.00 ч. в интернет платформите Zoom и Facebook. Ще бъдат представени настоящите европейски политики за качество на атмосферния въздух и промените, за които настояват Европейският парламент и гражданите. Ще бъдат споделени добри практики от Италия и  Полша с мерки за намаляване на замърсяването на въздуха. Участие ще вземат Хави Лопес (С&Д/Испания), член на Европейския парламент и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух, Франсоа Уакенхут, началник отдел „Чист въздух“ в Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия, Стефан Димитров, съосновател на проекта AirBG.info за мониторинг на качеството на въздуха и представители на местните власи и граждански организации от Италия и Полша.

Участници:

Хави Лопес (С&Д/Испания)е член на Европейския парламент (ЕП)от 2014г. и докладчик по прилагането на директивите относно качеството на атмосферния въздух. Член е на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на ЕП и съпредседател  на Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея. Член е на Председателството на Партията на европейските социалисти и председател на мрежата за околна среда, изменение на климата и енергетика на тази партия.

Франсоа Уакенхуте началник-отдел „Чист въздух“ в Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия от 2016 г. Следвал ев Института по политически науки в Страсбург, университета Джорджтаун във Вашингтон и Колежа на Европа в Брюж. Иманад 20-годишен професионален опитв сферата на околната среда на различни позициив Европейската комисия, като се е занимавал с ефективност на ресурсите, икономически анализи, биологично разнообразие и др.

Стефан Димитров е бизнесмен и активист в сферата на чистотата на въздуха. Съосновател е на проекта AirBG.info, обединяващ мрежа от 1500+ станции, чрез която гражданите могат да правят паралелно измерване на замърсяването на въздуха в цялата страна. Член е и на международното движение SensorCommunity ‒ изградена от участници глобална мрежа от станции, която създава отворени данни за околната среда.

Гуидо Ланзание началник отдел „Качество на въздуха“ в Регионалната агенция за опазване на околната среда Ломбардия, Италия от 2001г. досега. Занимава се с мониторинга и контрола на качеството на въздуха, като отговаря за над 85 измервателни станции и мобилни лаборатории и упражнява надзор над екипа, който изготвя прогнозни оценки и анализ на сценариите. Ръководи дейността на Агенцията при разработване на ново законодателство за качеството на въздуха и климатичните промени и координира дейността ѝ за информирането на обществеността по темата.

Анджей Гулае инициатор и съосновател на Сдружение „Тревога за смога в Полша“, както и председател на Института за икономика на околната среда. Той е експерт в сферата на енергийната ефективност и опазването на околната среда.Завършва Икономическия университет в Краков, Полша, и има20-годишен опит в областта на защитата на околната среда като консултант на редица национални и международни институции като Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Организацията на икономическо сътрудничество и развитиеи др.

Алексей Лазаров има дългогодишен опит в „Капитал” като последователно е бил репортер, а след това и редактор в секцията „Медиа и реклама“, политически редактор, заместник-главен редактор, отговорен редактор и в момента е управляващ редактор на изданието. Вълнува се от темата за визуалната журналистика.

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Изявление на комисар Кириакиду по време на посещението й в България

Thursday, 17 June 2021

По време на посещението си в България комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Ще бъде изготвен анализ за недопускане разпространението на Африканска чума по свинете

Friday, 11 June 2021

За да се гарантира биосигурността във фермите, ще разпоредя изготвяне на анализ от Центъра...

Компании, Събития, Анализи

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Заместник-министър Неделков ще открие деветия национален събор на овцевъдите

Thursday, 17 June 2021

Заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков ще открие Националния събор...

Реколта, Пазари, Цени

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Предизвикателствата пред онлайн магазините

Wednesday, 16 June 2021

  Еnterprise Europe Network към Българската търговско-промишлена палата и Европейски потребителски център към Комисията...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

До 11 юни се подават заявления за кампанията за Директни плащания за 2021 г.

Wednesday, 09 June 2021

Остават два дни за подаване на заявления за кампанията за Директни плащания за 2021...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Мария Габриел: Иновациите, науката и образованието са движеща сила за устойчива екосистема на творческите и културни индустрии

Thursday, 17 June 2021

Българският еврокомисар Мария Габриел е на двудневно работно посещение в Португалия, в рамките на...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.