Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

  Конференцията за бъдещето на Европа ще се проведе на 30 септември 2021 г., четвъртък, от 10.00 до 11.00 ч. в платформата Zoom.

Целта на събитието ще бъде да запознае участниците с Конференцията за бъдещето на Европа и да ги насърчи да вземат активно участие в нея, като споделят своите виждания и предложения за бъдещото развитие на Европейския съюз.

В уебинара ще се включат тримата български евродепутати, избрани да представляват Европейския парламент в Конференцията: Ева Майдел (ЕНП), Илхан Кючюк (Обнови Европа) и Ангел Джамбазки (ЕКР). Те ще представят основните теми от Конференцията, по които работят в работните ѝ групи. След това участниците в събитието ще имат възможност да задават въпроси към евродепутатите и да споделят своите идеи за това в каква Европа биха искали да живеят. Основните разисквани теми ще са в следните области:

  1. Образование, култура, младеж и спорт
  2. Изменение на климата и околната среда
  3. Цифрова трансформация

Модератор на събитието ще бъде Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България.

Събитието ще се проведе на български език и ще бъде излъчвано на живо във Фейсбук страницата на Бюрото на ЕП в България. Осигурен е и жестов превод за хората с увреден слух.  

ПРОГРАМА

  10.00–10.05 ч. Откриване на събитието

 Как гласът на младите достига до Европейския парламент 

 Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент

в България

 10.05–10.20 ч. Конференцията за бъдещето  на Европа ‒  шанс за промяна от

долу нагоре

 Ева Майдел (ЕНП) 

Илхан Кючюк (Обнови Европа)

Ангел Джамбазки (ЕКР) 

 10.20–11.00 ч. Дискусия с въпроси от зрителите

 Модератор Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България

 

БАСЗЗ стартира собствено периодично издание „Алманах за земята“

   Изданието ще е полезно четиво за собствениците на земи и земеделците

Българската асоциация на собствениците на земеделски земи (БАСЗЗ) стартира свое периодично издание. „Алманах за земята“ ще се разпространява онлайн най-малко три пъти годишно и ще предоставя информация за новости в земеделието, аграрна статистика, важни срокове, интервюта с представители на институции, организации и компании, лидери на мнение и други.

„Живеем във време, в което ежедневно ни залива огромен обем информация. За съжаление, често в това информационно море понякога истински важните неща се губят. Затова решихме през определен период от време да правим синтезиран прочит на най-важното, което засяга аграрния сектор. Вярвам, че по този начин ще бъдем полезни на своите членове и партньори“, каза по повод старта на новото издание председателят на УС на БАСЗЗ Стайко Стайков.

Интервю с г-н Стайков можете да прочетете в първия брой на „Алманах за земята“, който излиза в навечерието на Деня на българската независимост – 22 септември.

Освен с председателя на БАСЗЗ, Ви срещаме с Галина Пейчева-Митева – член на Борда на директорите на Европейската организация на собствениците на земи (European Landowners' Organization - ELO) и на Friends of the Countryside (FC), ис Добри Митрев – новият председател на УС на Българската стопанска камара (БСК).

В броя можете да се запознаете с най-новите позиции на БАСЗЗ, както и с резултатите от благотворителната ни кампания „Заедно срещу COVID-19“. Ще научите повече за земята като инвестиционен актив, както и последните статистически данни за аграрния сектор. В помощ на компаниите в сектор земеделие споделяме най-важните данъчни срокове, както и индикативните срокове за Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.) за 2021 г.

„Алманах за земята“ можете да откриете на адрес www.baszz.net/bg/vestnik.

SPACE 2021: Световното по животновъдство беше на живо!

35-ото издание на SPACE, което откри новия си формат, се проведе от 14 до 16 септември на живо в Parc-Expo в Рен, Франция и продължи на 17 септември в цифров вариант.

След две години без физическо издание поради здравната криза, това издание постигна голям успех: 1118 изложители, включително 323 международни изложители, посрещнаха 74 772 посетители, включително 4629 международни. SPACE е доволен и горд, че даде повод за този обмен, който се проведе в много ведра атмосфера. Световното семейство на животновъдите най накрая успяха да се съберат на изложението, белязано с много усмивки.

Това завръщане на SPACE символизира възобновяването на дейността в сектора, повлияна от здравната криза. SPACE 2021 беше първото и единствено световно търговско изложение тази година за всички животновъдни  сектори. Това е силен знак за насърчение за всички организатори на събития, които трябва да възобновят дейността си в трудни условия, по-специално поради трудности при набирането на персонал.

Затова трябва да похвалим колективните усилия на всички екипи, които преодоляха огромни препятствия и които останаха уверени в организирането на това забележително агрoшоу. Повече от всякога SPACE изпълни мисията си към фермери и изложители. Основите му, които го описват като професионално, международно и приятелско търговско изложение, бяха потвърдени и дори засилени.

Презентациите и състезанията с животни бяха много натоварени през тези три дни. Породата Normande и RougedesPrés заеха престижно място тази година.

Окуражени от успеха на SPACЕ,2021, организаторите на световното по животновъдство в Parc-Expo в Рен канят своите фенове на SPACЕ 2022 г., от 13 до 15 септември да присъстват на живо, и на 16 септември - онлайн.

Източник: www.agrobusiness.bg

WWF събира климатичните герои на България

 На форума ще бъде представена серия от инициативи в подкрепа на нашата планета

WWF България организира национален форум за участниците в проекта „Климатични герои“. Събитието ще се проведе на 21.09. (вторник) от 09:30 до 15:00 часа в пространството за развитие на креативна съвместна дейност на Мисия 23 при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки. В рамките на форума климатичните герои ще презентират специфичните инициативи, по които работят. Те включват организирането на еколагер на плаж Алепу, създаването на късометражен филм на тема как всеки един от нас може да допринесе за опазването на околната среда, изграждането на еко работилници, както и подготовката на тематичен концерт в морската градина в Бургас. Форумът предвижда и интересни дискусии на природозащитна тематика.

За да подкрепят климатичните герои на нешето време, WWF е поканила своите партньори от Британското посолство в София, както и инфлуенсъри с изявен интерес към опазването на околната среда, а също и много приятели и поддръжници.

„Ние от WWF осъзнаваме, че нашето поколение е последното, което може да противодейства на ефекта от плашещите промени в климата и да доведе до смекчаване на последствията от тях. Чрез проекта „Климатични герои“ ние даваме платформа на младите и активни хора, чрез която да достигнат както до управляващите, така и до цялото общество със своите вдъхновяващи послания и оригинални идеи“, коментира Виктория Табакова, координатор „Младежка ангажираност“ към WWF.

Днес десетки доклади и изследвания показват, че климатът около нас се променя, което води до различни изменения в познатия ни свят, а също и в живота, който водим. Учените са уверени, че глобалното затопляне, топенето на арктическите ледове и природните бедствия са следствие от действията или бездействията на човека. Една от най-важните мисии на природозащитната оргаизация WWF е именно борбата с климатичната криза.

„Всеки ден ставаме свидетели на климатичните промени, които все по-осезаемо засягат качеството на живота ни. С проекта „Климатични герои“ искаме да достигнем до младите хора чрез младите хора. Климатичните герои влизат във важната роля на посланици на нашата планета, а техните действия и инициативи по един любопитен начин запознават нашето общество с климатичната криза. Надеждата ни е да убедим колкото се може повече хора да работят с нас за смекчаването на последиците от нея“, разказва Райна Попова, ръководител на проекта „Климатични герои“ към WWF.

Проектът „Климатични герои“ се изпълнява от WWF България, WWF Румъния, WWF Сърбия – Адрия, Дружество за ООН в България и Чешката природозащитна партньорска фондация (Czech Environmental Partnership Foundation) с финансовата подкрепа на Европейската климатична инициатива  (European Climate Initiative (EUKI))  част от Германско федерално министерство за околната среда, опазването на природата и ядрената безопасност и  Британско посолство в София. Основната цел на проекта е да обърне тенденцията за влошаващо се състояние на нашата планета, за да може в бъдеще хората да живеят в хармония с природата.

Събитието е отворено и за представители на медиите.

 

ИСТОРИЧЕСКИ УСПЕХ на 23 септември София ще бъде виртуален домакин на над 120 държавни глави

„Нашият морален императив е да спазим обещанието си да постигнем Целите за устойчиво развитие до 2030 г.“, казва генералният секретар на ООН Антониу Гутериш преди историческата среща на високо равнище на ООН по хранителни системи, която ще се проведе в четвъртък, 23 септември 2021.

Това изключително събитие ще събере над 120 държавни глави и министри в рамките на годишата Генерална Асамблея на ООН в Ню Йорк, а негов виртуален домакин и цялата му продукция ще се случи в столицата на България, София.

Това световно признание за иновации е дело на екипа на д-р Пламен Русев, изпълнителен председател на Webit, който кризата Ковид-19 принуди да създаде една нова компания - TheVirtual.Show, за да виртуализира събитията Webit.

Една година по-късно, тази нова компания вече е неоспорим световен лидер и платформа за виртуални и хибридни събития за правителства и глобални не-правителствени организации и асоциации.

До сега над 3,5 милиона посетители и над 500 държавни глави и министри, и стотици световни бизнес и политически лидери като Тим Кук, Папата, Президента Макрон, Борис Джонсън, канцлера Меркел и много други са ползвали платформата.

На 23 септември 2021, за първи път от студиа в София, TheVirtual.Show ще домакинства екипа на ООН и ще проведе и излъчи събитието с участието на над 120 дъжавни глави и министри върху платформата си за цял свят.

Не само виртуално, но и физичекси в София ще пристигнат екип от ООН и водещи, за да направят този исторически форум реалност.

"Аз съм изключително горд с екипа на TheVirtual.Show" казва д-р Пламен Русев. "Когато Ковид-19 на практика спря операциите на Webit по света аз им казах, че каквото и да става няма да съкратя и да оставя на улицата нито един от тях, че ще се боря за всеки един човек независимо от това, колко ще продължи тази криза. Но има условие - всеки трябва да се трансформира и да се научи да прави нещо ново и то по-най-добрия начин - за 6 месеца да стане експерт на световно ниво! Днес някои от тези хора са ядрото на TheVirtual.Show и направиха нещо, което не се случва често в живота - да станеш световен лидер и да работиш със стотици държавни глави, бизнес и обществени водачи и иноватори. Това е геройство, за което се иска много кураж и денонощна работа и аз съм благодарен на всеки член на екипа ни, за това, че не загубиха доверието си в мен, независимо от трудностите през, които преминаваме. За това днес сме виртуални домакини на едни от най-големите и влиятелни събития в света. А на 23 септември за първи път в София ще се произведе на практика събитие от най-висок ранк за ООН. Това е постижение за нас, но и за София и страната ни."

На 23 септември, в рамките на историческата среща на високо равнище на ООН по хранителни системи, глобалните лидери ще обсъждат начините, по които произвеждаме, обработваме и консумираме храна, защото те влияят и определят всеки аспект от човешкото съществуване.

Целта е изграждане на устойчив свят.

Можете да се присъедините към разговора, като споделите публикация в социалните медии #FoodSystems4SDGs и покажете своята подкрепа за трансформацията на хранителните системи! Коя SDG (Цели за Устойчиво Развитие) искате да бъдете шампион?

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява

Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява

Friday, 24 September 2021

През последното десетилетие Парламентът призова Комисията да внесе предложение за въвеждане на общо зарядно...

Компании, Събития, Анализи

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема  „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

Friday, 24 September 2021

  Конференцията за бъдещето на Европа ще се проведе на 30 септември 2021 г.,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Разглеждат още проекти за улици на общините по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г.

Разглеждат още проекти за улици на общините по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г.

Thursday, 23 September 2021

В Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) е назначена нова оценителна комисия, която да разгледа...

Иновации, Обучение, Агросвят

Златица е деветата община у нас, която ще опазва своите стари гори

Златица е деветата община у нас, която ще опазва своите стари гори

Tuesday, 17 August 2021

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори Златица стана деветата...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.