Джелато дни в рамите на ФУДТЕХ 2025

Изкуството на италианския сладолед завладява Панаира на 18 и 19 февруари

 

Международната изложба за храни, напитки и технологии ФУДТЕХ 2025, която стартира на 18 февруари, ще се превърне в истински празник на джелатото! В рамките на престижния форум ще се проведат два специални дни, посветени на изкуството на италианския сладолед. Събитията са част от проекта „Пътят на джелатото“ (GELATOn the ROAD, CREA-CULT-2022-COOP) по програма „Творческа Европа“. Целта е да се популяризират местното културно наследство и идентичност чрез вкусове и традиции. Партньор от България е Търговско-промишлена палата Враца.

На 18 февруари посетителите ще се потопят в историята и тънкостите на приготвянето на истинско италианско джелато.  Ще има демонстрации от известни шеф-готвачи, които ще разкрият тайната на перфектния сладолед и ще представят иновативни вкусове в т.нар. Pop-up Музей на Джелатото.

На 19 февруари предстои джелато състезанието „Sustainable Scoops“. То ще събере талантливи производители, които ще създадат джелато с местен вкус. Те ще представят своите рецепти пред експертно жури и посетители, които не само ще дегустират, но и ще гласуват за най-доброто предложение. Излъченият победител ще получи възможността за участие във финалното състезание на проекта в Лонгароне Фиере, Италия.

Двудневното сладоледено пътешествие, изпълнено с аромати, демонстрации и състезания, ще се проведе във фоайето на Палата 8 (вход към Палата 11).

Близо 30% ръст на изложителите в 29-о издание на ФУДТЕХ отчитат към момента от Международен панаир Пловдив. Форумът непрекъснато се развива и бележи възходящ тренд през последните години. Традиционно привлича огромна аудитория от професионалисти, експерти, ресторантьори, търговци и любители на добрата храна. Отличава се с богат асортимент, покриващ цялата гама от храни и напитки, както и технологии за тяхното производство. От 18 до 22 февруари ФУДТЕХ 2025 ще изкуши едновременно ценителите на гурме деликатеси от различни краища на света и почитателите на автентични български продукти. Тази година специализираната изложба е разположена в три палати - Градът на вино и деликатесите обхваща Палата 8 и част от Палата 7, а технологичната зона е отново в Палата 11.

 

Пресцентър на Международен панаир Пловдив

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

България приветства предложенията на ЕС за облекчаване работата на фермерите

Вторник, 24 Юни 2025

България оценява положително предложенията в проекта на Регламент на ЕС за облекчаване на работата...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Селскостопанска техника: Италианското производство е намаляло през 2024 г.

Събота, 28 Юни 2025

Спадът в износа и негативната тенденция на вътрешния пазар се отразяват в националното производство,...

Реколта, Пазари, Цени

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Българските фирми са сред водещите компании в устойчивото и здравословно хранене на Free From Specialty Food & Wine 2025

Понеделник, 23 Юни 2025

България направи запомнящо се впечатление на едно от иновативните международни събития в хранителната индустрия...

Иновации, Обучение, Агросвят

Университетът в Болоня и FederUnacoma работят заедно за агроиндустриални иновации

Събота, 28 Юни 2025

Рамковото споразумение, официално представено в Болоня по време на годишното общо събрание на Федерацията,...






Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.