Дни на „Селекционерът-чародей” - Тодор Рачински

Дни на Тодор Рачински проведоха в Добруджански земеделски институт. Събитието в този водещ с научните си постижения в структурата на Селскостопанска академия институт бе по повод 90-годишнината от рождението на бележития селекционер на пшеница Тодор Рачински.

 Дейността и постиженията му като такъв в Добруджански земеделски институт датира от 1963 г. до злополучния 26 декември 1980 г., когато загива при автомобилна злополука. Рачински е Директор на Института в гр. Генерал Тошево от 1974 до 1980 г. Като създател на 22 сорта пшеница той оставя трайна следа в българската земеделска наука и ценно наследство за поколенията.

В  негова чест в Добруджанския земеделски институт се проведе Международна научна конференция на тема „Съвременната селекция и агротехника на полски култури – иновативни решения и перспективи“.

Директорът на Института доц. Илия Илиев откри конференцията с доклад „Селекционерът-чародей“, посветен на живота и делото на Тодор Рачински. В конференцията се включиха 57 участника, които представиха18 доклада и 45 постера. Основната цел бе да се посочат перспективите в развитието на съвременната растениевъдна селекция и необходимостта от популяризиране прилагането на иновативни решения в селекцията и агротехниката на полски култури, като предпоставка за развитие на конкурентно земеделие. 

        Домакините и гостите изразиха дължимата почит към Тодор Рачински, като заедно поднесоха венец и цветя на паметника, издигнат на лобното му място в негова чест. 

        Над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на Добруджански земеделски институт, бяха представени на участниците в събитието. Гостите разгледаха на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик.

 Сред тях са сортовете обикновена пшеница от група А, отличаващи се с отлично качество на зърното - Аглика, Милена, Лазарка, Мерилин, Галатея и Пчелина; от група Б - Божана, Стояна, Рада, Кристи, Карина, Корона, Косара, Горица, Ками, Калина, Катаржина, Енола, Сладуна, Киара и Драгана; твърда пшеница Малена, Северина, Мирела, Мелина, и Мирабел; тритикале - Добруджанец, Колорит, Благовест, Респект, Дони-52, Борислав и Атила; ечемик Тангра и Ахат. От най-новата селекция на Института бяха представени пшеница сортове Никодим, Фани и Ласка, тритикале сорт Борислав и твърда пшеница сорт Малена, както и сорт мека пшеница от алтернативен тип Мореса.

 Отличителна черта на най-новата селекция зърнено-житни култури на Добруджански земеделски институт е екологичната им пластичност, устойчивост на най-разпространените болести, висок добивен потенциал и много добро качество на зърното. 

        Специалисти от Института отговориха с информация на конкретни въпроси за основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. 

        Стана ясно, че за есенната сеитбена кампания Добруджански земеделски институт ще предостави на земеделските производители базови семена от 24 сорта зърнено-житни култури, в т. ч. 13 сорта мека пшеница – Пчелина, Божана, Драгана, Мерилин, Лазарка, Катаржина, Галатея, Енола, Калина, Косара, Киара, Корона и Ками; 4 сорта твърда пшеница – Мирела, Северина, Мирабел и Мелина;  5 сорта тритикале – Колорит, Акорд, Атила, Респект и Добруджанец; 2 сорта ечемик – Тангра и Ахат. 

        Участниците разгледаха и площи, засети с 4 сорта полски фасул – Еликсир, Устрем, Блян и Скития. Характерното за последните три е, че са с изправен храст, което ги прави пригодни за директно механизирано прибиране. Така се улесняват значително земеделските производители и се намаляват разходите по прибиране на реколтата от тази култура. 

        Представени бяха и хибриди слънчоглед, селекция на Института: конвенционалният хибрид „Деведа“, ими-устойчивият „Енигма“ и сулфо-устойчивият „Дара“.

        Гостите дегустираха хляб и други тестени изделия, приготвени от брашно от сортове пшеница и тритикале, дело на селекционерите в Добруджански земеделски институт. 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Сателитни  снимки  ще показват използването  на  площите  на територията  на цялата  страна

Сателитни снимки ще показват използването на площите на територията на цялата страна

Четвъртък, 22 Август 2019

От кампанията за 2021 г. ще бъде въведено наблюдение на стопанствата чрез сателитни снимки,...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Ветеринарни експерти от Германия извършват епизоотично проучване в индустриалните ферми

Четвъртък, 22 Август 2019

Ветеринарни експерти от Германия пристигнаха у нас за извършване на епизоотично проучване в засегнатите...

Компании, Събития, Анализи

ПЪРВИ АГРО ХАКАТОН В БЪЛГАРИЯ

ПЪРВИ АГРО ХАКАТОН В БЪЛГАРИЯ

Четвъртък, 22 Август 2019

Организаторите на уникалното по рода си събитие вярват, че високите технологии и земеделието трябва...

Реколта, Пазари, Цени

Български  продукти имат много обещаваща реализация на корейския пазар – вино, розово масло и храни

Български продукти имат много обещаваща реализация на корейския пазар – вино, розово масло и храни

Четвъртък, 22 Август 2019

Второто заседание на българо-корейския комитет за икономическо сътрудничество ще се проведе на 11 септември...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Стопаните получават 84 млн. лева отстъпка от акциза за газьола за 2019 г.

Понеделник, 19 Август 2019

Земеделските стопани ще получат през 2019 г. до 84 млн. лв. по схемата "Помощ...

Иновации, Обучение, Агросвят

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Обмяна на опит и добри практики в Трабзон, Турция

Четвъртък, 22 Август 2019

Делегация от Българска търговско-промишлена палата участва в посещение в Трабзон, Турция, което се осъществява...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.