Как ще изглежда Българският план за възстановяване и устойчивост?

Онлайн дискусия с участието на вицепремера Атанас Пеканов и изпълнителния директор на WWF България Веселина Кавръкова

Каква е концепцията на четвъртата и крайна версия на Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ)?

 Какви промени бяха въведени от служебното правителство и с каква мотивация? Какви посоки за развитие на страната ни в бъдеще трасира българският ПВУ?

Отговори на тези въпроси ще търсим онлайн на 26 юли, броени дни след официалното внасяне на Националния план за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Специален гост ще бъде служебния вицепремиер  Атанас Пеканов, който отговаря за процеса на финализиране на Плана.

Събитието ще отбележи и една година от създаването на инициираната от MOVE.BG коалиция от граждански организации „За зелен рестарт“, в която влизат още  WWF България, „Грийнпийс“-България и „Институт Кръгова Икономика“. Тя беше основана с мотивацията за подготовка на амбициозна трансформационна програма в българския ПВУ.

Модератор на дискусията ще бъде основателят на MOVE.BG Саша Безуханова. В нея ще участва и изпълнителният директор на WWF България Веселина Кавръкова.

  „Само за последните няколко десетилетия сме загубили близо 70% от популациите на гръбначни животни на планетата. Европейският съюз припознава това и вече набеляза цели за биоразнообразието чрез Зелената сделка и ключови нови документи като Европейската стратегия за биоразнообразието 2030, свързаната с нея Европейска стратегия за горите, и т.н.“, коментира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.  „341 са зоните от европейската екологична мрежа Натура 2000 у нас и те заемат близо 35% от територията на страната ни. България е една от най-богатите на биоразнообразие държави в ЕС и вярвам, че можем да бъдем лидер и модел за работещи решения в тази област.“

Защо е важен разговорът за ПВУ след внасянето му в Брюксел?

Чрез Националния план за възстановяване и устойчивост България ще получи 12 милиарда лева допълнително финансиране от Европа. Средствата трябва да следват принципа пари срещу реформи и да подпомагат зеления и дигитален преход на икономиката. Заложените в Плана проекти и реформи ще трябва да бъдат изпълнявани задължително от следващите управляващи, независимо от политическата конфигурация в страната.

 

Затова ви каним на четвъртата ни специална Кръгла маса за Бъдещето на България, посветена на процеса по финализиране на ПВУ и заложената в Плана визия за развитието на страната ни.

На Кръглата маса ще бъдат вицепремиера  Атанас Пеканов и представители на Коалицията.

На Кръглата маса има място за всеки един. Включи се и ти във разговора за Бъдещето! Чакаме те онлайн на  26  юли от 12:00 часа. Регистрирай се  тук. Събитието ще се излъчва на живо във Facebook профила на  MOVE.BG  тук.

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява

Общо зарядно устройство: дългоочаквано предложение, за което Парламентът отдавна настоява

Friday, 24 September 2021

През последното десетилетие Парламентът призова Комисията да внесе предложение за въвеждане на общо зарядно...

Компании, Събития, Анализи

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема  „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

Бюрото на Европейския парламент в България организира уебинар на тема „Бъдещето на Европа през погледа на младите“

Friday, 24 September 2021

  Конференцията за бъдещето на Европа ще се проведе на 30 септември 2021 г.,...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

Разглеждат още проекти за улици на общините по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г.

Разглеждат още проекти за улици на общините по подмярка 7.2 от ПРСР 2014-2020 г.

Thursday, 23 September 2021

В Държавен фонд „Земеделие“-Разплащателна агенция (ДФЗ-РА) е назначена нова оценителна комисия, която да разгледа...

Иновации, Обучение, Агросвят

Златица е деветата община у нас, която ще опазва своите стари гори

Златица е деветата община у нас, която ще опазва своите стари гори

Tuesday, 17 August 2021

България се доказва като европейски лидер в защитата на своите вековни гори Златица стана деветата...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.