VIII БИЕНАЛЕ АРТЕМИДИЯ „Изкуство и Приятелство” в Рим

Проектът е посветен на Св.Св. Кирил и Методий Покровители на Европа, на България и на българската култура; на 100 г. от смъртта на Иван Вазов; на 700 г. от смъртта на Данте Алигиери; на 160 г. от обединението на Италия; на 85 г. от рождението на М° Никола Гюзелев–Рицарят на Операта; посветен е на диалога между различните култури  и народи, както и на Международната награда Никола Гюзелев  2021г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.

Проектът има за цел задълбочено популяризиране на българските таланти и големи имена в литературата, поезията, музиката и изкуството в най-широк аспект за още по-значимо укрепване на положителния облик на България в Европа и света. Събитието цели също да приобщи още повече младите хора и техните интереси в творческите процеси на изкуството и културата, които са между най-силно въздействащите средства за формиране на личностите и за укрепване облика на страната ни. Това културно събитие ще бъде осъществено визирайки по-задълбочено съхраняване и популяризиране на националната памет и народност сред българската и италианската общност в София,  за по-нататъшно утвърждаване на положителната представа за България в чужбина.

Проекти  с оригинална идея, които се развиват  чрез една очертана линия от артистични  представяния на различни творчески  личности на международно ниво в качеството на посланици на народите, които се срещат в своя път. Културен  и артистичен обмен – под аспекта на културното и  артистичното  обединяване между различните народи, които се срещат в Европа, на многобройните артисти  в  различните  сфери  на изкуството,  като техни посланици.

Чрез осъществяването на този значим културен международен празник Фондация Никола Гюзелев обвързва името си с осъществяването на едно престижно  културно събитие, каквото е Биенале Артемидия вече 14 год., с българo-италиански, но и  с международен характер,  достойно оценено и подпомагано на високо ниво от българска и от италианската страна.       

 Представяне на лауреатите на Международната награда ‘’Никола Гюзелев’’ 2021г. за оперно изпълнителско и изобразително изкуство.                                                                                                    

Подбор и представяне на автори в българската и италианската  музика и на техни творби в изпълнение на музиканти и оперни артисти от двете страни

. Подбор и представяне на големи автори и техните творби в българската и италианската поезия  чрез изпълнения на  български и италиански актьори.

. Представяне на творби на български и италиански художници и скулптори

. Представяне на новоизлезли книги на български и италиански автори.

. Ще чуем изпълнения на лауреатите на 4а Международна Награда Никола Гюзелев 2021г. както и на възпитаници на големия български оперен артист и педагог М° Никола Гюзелев, Доктор хонорис кауза на БАН, Комендаторе на Италианската република и носител на престижната международна награда ''Златен Джузепе Верди'' (само една  малка част от многобройните му признания в България и по света), вече завоювали и международните сцени,  които ще изпълнят творби от италиански и български автори.

Всички издания на тези празници са обогатени с участието на артисти, музиканти и певци от най-високо ниво и признание в собствените им страни и извън тях.  Тази година между участниците са имена като прекрасните и утвърдени на международно ниво оперни певци Мариана Пенчева, Марян Йованоски, тенорът Калуди Калудов, който освен певческите си качества в тази вечер ще представи и свои графики като автор-художник, сопраното Анна Дитри от Полша, поп певецът Красимир Аврамов от София, М° Серджо Олива, също лауреат на Международната награда Никола Гюзелев и само преди броени дни дирижира концерта на новите лауреати, посветен на 85 годишнината на Маестро Никола Гюзелев.  Представени са също художникът-скулптор Серафин Сантибаниец от Испания, младият художник скулптор Микеланджело Валенти от Рим, актрисите Федрерика Басети и АннаМария Гюзелева.

Събитията са изложби, концерти, прожекции в Софийска Опера, Българско посолство в Рим и други зали и галерии в София и Рим. За целите на Биенале Артемидия ще осъществим високо качествени банери, афиши и каталози, които по най удачен начин да подчертаят нивото и значението на тези културно събития, посветени на българския културен гении и постижения.

 Биенале Артемидия между Италия и България се осъществява  под патронажа на Посланик Тодор Стоянов и Българското Посолство в Рим, със съдействието на Българския културен институт в Рим, на Италианското посолство в София, на Държавния културен институт към МнВР, на Държавната агенция за българите в чужбина, На национален фонд култура към Министерство на културата на България, на Меноти Арт Фестивал от Сполето. Ще има медийното партньорство с български м и италиански медии.                                                                                                                                                                              

Силният стремеж и акцентът в дейността на Фондация Никола Гюзелев и Биенале Артемидия е безусловното укрепване на културния и национален престиж на България на всички нива на международното общество, публика и медии.                                                                                                      И в тази цел е и нейната програма максимум.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Премиерът: България е конструктивен член на НАТО и ЕС

Премиерът: България е конструктивен член на НАТО и ЕС

Saturday, 22 January 2022

България е конструктивен член на НАТО и ЕС. Това заяви премиерът Кирил Петков. Той...

Реколта, Пазари, Цени

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Хлебопроизводителите: сметките за ток се покачиха с 400%

Friday, 21 January 2022

Сметките за ток се покачиха с 400 процента. Продължават да са направо шокиращи. И...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.