Мария Габриел: Нов подход, споделени ресурси и сътрудничество с частния сектор за повече момичета в науката и иновациите

Международният Форум на жените за икономика и общество, провеждащ се в  рамките на Италианското председателство на Г-20, събра в Милано политици, икономически лидери,  водещи представители на индустрията, академичните и  научните среди.  В дебата на тема „Образование в свят на предизвикателства:

Лидери вдъхновяващи момичетата към науката, технологиите, инженерството и математиката  (STEM)“  българският  еврокомисар  Мария  Габриел  призова  към  създаване на условия за подкрепа на момичетата и жените за образование  и  кариера в STEM специалностите. 

 Данните  показват,  че  днес  само  22%  от  всички  учени  и  инженери  във високотехнологичните сектори са жени. 46% от докторантите са жени, от които 26% са ректори на университети. Само 6% са стартъпите ръководени от жени. 90%  от момичетата в училище се интересуват от информационните и комуникационни технологии, но на 1000 завършили информационни и комуникационни технологии.

От тези 24 завършили, само 6 жени работят в тази сфера.  На  фона  на  тези  цифри  българският  еврокомисар  обърна  внимание  на съществуващите  добри  практики  на  европейско  ниво  и  новите инициативи в рамките на ресора й. „Днес е важно  да променим скоростта, с която нещата се  случват. Необходим е нов подход, а различните съществуващи инициативи да си  взаимодействат с цел по-голямо въздействие. Подходът трябва да обхваща мерки на  ниво  начално  и  средно  образование,  да  наблегне  на  активната  роля  на университетите и тясно си сътрудничи с бизнеса. На европейско ниво е необходима критична маса от инвестиции, целенасочени действия и конкретни инициативи в подкрепа на жените новатори“, отбеляза Мария Габриел.

 В новата програма „Хоризонт Европа“ и Европейския иновационен съвет вече бе  дадено  началото  с  промени,  обхващащи  критериите  за  кандидатстване  по програмата и подкрепа за компаниите ръководени от жени. В „Хоризонт Европа“ за първи път критерий за кандидатстване за финансиране е организациите да имат план за равнопоставеност между половете. С Европейския иновационен съвет комисар Габриел даде старт на инициативата Women TechEU, целяща да подкрепи 50 високотехнологични стартъпи ръководени от жени. Паралелно се изпълнява и „Програма за лидерство на жените“ за менторство и изграждане на мрежи за обмен  на добри практики.

 Мария  Габриел  открои  проекта  „Момичета  в  кръговата  икономика“  (Girls  Go Circular),  като  добър  пример  за  сътрудничество  с  бизнеса  и  надграждане на резултатите. Той се изпълнява от Европейския институт за иновации и технологии (EIT) и има за цел да предостави на момичета на възраст 14-18 години в цяла  Европа цифрови и предприемачески умения чрез  учебна програма за кръговата икономика. В рамките на една година са обучени 2300 момичета в 8 държави. Те  са част от най-голямата иновационна екосистема в Европа с над 60 иновационни  центъра. „50000 обучени момичета с проекта Girls Go Circular, 40000 обучени със  стажовете  „Цифрова  грамотност“  на  Европейския  институт  за  иновации  и  технологии, 50 високотехнологични компании, подкрепени от Европейски институт за иновации и технологии. Днес предизвикателството е да предоставим обучение и подкрепа за максимален  брой проекти. Следващата стъпка е съвместна работа между проектите. Само със сътрудничество, споделени ресурси и добри практики можем  да  привлечем  повече  момчета  към  STEM  специалностите, давайки им възможността  за  професионално  израстване“,  коментира Габриел.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Буяр Османи: Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет, за да може да завършим този спор

Буяр Османи: Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет, за да може да завършим този спор

Събота, 27 Ноември 2021

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Събев: Необходими са извънредни мерки на ниво ЕС за свиневъдството

Заместник-министър Събев: Необходими са извънредни мерки на ниво ЕС за свиневъдството

Вторник, 16 Ноември 2021

България подкрепя искането за въвеждане на спешни извънредни мерки на ниво ЕС за сектора...

Компании, Събития, Анализи

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие ще се проведе през 2022 г. у нас

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие ще се проведе през 2022 г. у нас

Петък, 12 Ноември 2021

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през...

Реколта, Пазари, Цени

Мариана Кукушева: цената на хляба не се променя с дни, а с минути

Мариана Кукушева: цената на хляба не се променя с дни, а с минути

Неделя, 28 Ноември 2021

Към момента цената на хляба не се променя с дни, а с минути. Това...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

МЗХГ започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор „Рибарство”

МЗХГ започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор „Рибарство”

Петък, 26 Ноември 2021

Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за държавна помощ de minimis...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.