Одобрени са 15 359 363 лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г.

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за 2021 г. на стойност 15 359 363 лв. Средствата са разпределени за:

-изплащане на задължения по договор за спогодба между дружествата „Илджи Иншаат Санай Be Таджарет“ А.Ш. и „Веолия Уотър Технолоджис Аратъм енд ТехнолоджисИншаат Санай Be Таджарет“ от една страна и Министерство на околната среда и водите от друга страна - 2 296 656 лв.;

-администриране на Националната система за мониторинг на околната среда - 51 120 лв.;

-дължими плащания към бенефициенти по влезли в сила съдебни решения за отменени финансови корекции - 13 011 587 лв. по приключили и влезли в сила съдебни производства за отмяна на решения на Ръководителя на Управляващия орган на Оперативна програма „Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ (РУО на ОПОС) за налагане на финансови корекции и/или за отказ от верификация, в изпълнение на които Управляващия орган (УО) дължи да изплати на бенефициентите съответната задържана или възстановена сума, включително и лихвите за забава.

Необходимите средства ще се осигурят за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2021 г.

Решението за "зелен сертификат" е неработещо

Решението за "зелен сертификат" е неработещо. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка.  Това се казва в Позиция на Изпълнителното бюро на БСП.

 Оценката на БСП е, че здравният министър Стойчо Кацаров не се справя и трябва да се оттегли от поста. Не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите БСП поиска оставката на Кацаров: Решението за "зелен сертификат" е неработещо! Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България.

"Решението за "зелен сертификат" е неработещо. Настояваме решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Ваксинирането е доброволен акт. Нека всеки, който желае, да го направи. Ваксината би помогнала да се ограничи разпространението на болестта и да спаси човешки живот. В същото време не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите. Въвеждането от служебния кабинет на "зелен сертификат" по този необмислен начин е неприемливо и неработещо.

 От БСП настояват решенията да бъдат отменени и мерките да се обсъдят внимателно отново. Министър Кацаров не е в състояние да се справи с кризата, която се задълбочава. Очакваме да подаде оставка

Министър Бозуков: Недопустимо е дървата за огрев да бъдат инструмент за предизборна агитация

Дървата за огрев на населението е една от основните социални теми, която бива употребявана като инструмент за агитация по време на избори. Това не трябва да се допуска. Обществото има нужда от честни и прозрачни избори. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков по време на работна среща с директорите на държавните горски предприятия. В тази връзка той призова директорите да съблюдават и да не допускат политическа агитация.

Шестте държавни горски предприятия в страната ще осигурят необходимото количество дървесина за отоплителния сезон, въпреки повишеното търсене през тази година. Това бе докладвано от директорите им във връзка с процеса по снабдяване на населението с дърва. От страна на министерството и горските предприятия е създадена своевременна и добре действаща организация за регулярното предоставяне на дърва за огрев на физически лица за лични нужди.

Министър Бозуков апелира гражданите да се снабдяват само със законно добити дърва за огрев. Той уточни, че при закупуването им трябва да се проверява за наличието на маркировка на дървата, а купувачът задължително да изиска и да съхранява оригинала на превозния билет, с който са доставени.  Директорите на държавните горски предприятия припомниха, че определените за 2021 г. количества дърва за огрев за директни продажби на физически лица по списъци от кметства надхвърлят 1 милион пространствени кубични метри, една трета от които (365 хил. пр. куб. м) са предвидени за продажба като стояща дървесина, а останалото количество от 675 хиляди пространствени кубични метра като добити, от горски склад. Тазгодишното количество е над отчетеното за предходната година, с което се гарантира задоволяване на търсенето. Те изтъкнаха, че снабдяването с дърва за огрев е сред приоритетите им, а по-голямата част от доставките се извършват още в летните месеци. Така дървата изсъхват и отделят по-малко вредни вещества при горенето.

Въпреки повишеното търсене, цените на дървата са сходни с миналогодишните. Най-търгуваните широколистни дърва се предлагат за лична употреба от горски склад на цени между 37 лева и 48 лева за пространствен кубичен метър без ДДС, иглолистните дърва – между 24 лева и 36 лева без ДДС за различните териториални поделения и се определят от специфичните условия на района, отдалечеността на сечището от населеното място и разходите за добив. Продажната цена на дървата за огрев, добивани от самите лица за собствени нужди, е в границите от 5 лева до 22 лева за иглолистни дърва без ДДС за пространствен кубичен метър и съответно от 12 лева до 28 лева без ДДС за пространствен кубичен метър за широколистните дърва.

Сподели в:

Бизнесът и синдикатите:сегашните равнища на цените на електроенергията са непосилни за повечето предприятия

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се присъединяват към общонационалния протест на работодателските организации и синдикатите срещу космическите цени, които достига токът в България.

Сегашните равнища на цените на електроенергията за небитови потребители са непосилни за повечето предприятия. Те са три пъти по-високи от прогнозните на КЕВР и четири пъти по-високи от миналогодишните. Не се е случвал никога дори и близък до този ръст, заявяват протестиращите.

Над 600 000 небитови абоната са подложени на ценови шок - не са само големите и средните промишлените предприятия, а и малкият бизнес. Това са и болници, училища, детски ясли и градини, ВиК дружества, театри, музеи и други културни институции, държавни и общински ведомства и предприятия и други потребители, всички небитови потребители на електроенергията.

Това води до неплатежоспособност на предприятията, инфлация и обедняване.

В тази кризисна ситуация не са предприети никакви мерки за компенсиране на предприятията.

Настояваме за компенсация на Свръхразхода за всеки небитов потребител на електроенергия, с което цената на електроенергията за индустрията поне да се доближи до тази на регулирания пазар. За времето от август 2021 г. до месеца, когато цената се нормализира. Искаме да се компенсира поне 75 % от разликата между прогнозната цена на КЕВР (119 лева за мегаватчас) и реалната цена за небитови потребители (около 400 лева през последните дни) – разлика, която държавата получава под формата на дивиденти от Свръхпечалбите, които ще надхвърлят с над милиард лева планираните от БЕХ и още толкова Свръхприходи във Фонда за сигурност на елекроенергийната система и бюджета.

Компенсациите трябва да са незабавни (а не догодина)!

 

УЧАСТИЕ В ХИБРИДНИ БИЗНЕС СРЕЩИ В РАМКИТЕ НА HORECA, GASTROFOOD, ENOEXPO 2021 – BROKERAGE EVENT В КРАКОВ, ПОЛША

Enterprise Europe Network организира участие в предварително уговорени 30-минутни бизнес срещи в хибриден формат в сферата на ХоРеКа, гастрономията и енологията.

Теми:  - Хранителен и винен туризъм

-Внос и дистрибуция на вино

- Специалисти при покупката на вино

- Специализирани магазини за вино

- Производители на вино

- Производство на храни и напитки

- Замразени храни, сладоледи

- Млечни продукти

- Зърнени храни, паста, продукти на базата на брашно

- Печени храни

- Плодове и зеленчуци (пресни, сушени, консервирани)

- Мастни продукти

- Сладки и сладкарски изделия

- Безалкохолни напитки, кафе, чай

- Продукти и компоненти за сектора ХоРеКа

- Оборудване за хотели, ресторанти, кафенета

- Сладкиши, пекарни и магазини за гастрономия, хотели.

- Услуги за хотели и съоръжения за настаняване и др.

 

 

 

 

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Евродепутатите призовават за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци

Евродепутатите призовават за минимални социални стандарти за хората на изкуството и културните дейци

Сряда, 20 Октомври 2021

 Спешна необходимост от подобряване на несигурните условия на хората на изкуството Призив за трансгранични програми...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората

Сряда, 20 Октомври 2021

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на...

Компании, Събития, Анализи

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

България подобри своя пешеходен рекорд и измина 46 503 372 крачки

Вторник, 12 Октомври 2021

В рамките на тазгодишното издание на Нестле за Живей Активно! хора от цялата страна...

Реколта, Пазари, Цени

Одобрени са 15 359 363 лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г.

Одобрени са 15 359 363 лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда и водите за 2021 г.

Сряда, 20 Октомври 2021

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на околната среда...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

70 млн. лева се отпускат на ДФ „Земеделие” за 2021 г. за подпомагане на земеделски производители

70 млн. лева се отпускат на ДФ „Земеделие” за 2021 г. за подпомагане на земеделски производители

Сряда, 20 Октомври 2021

Правителството одобри допълнителни разходи от централния бюджет към Държавен фонд „Земеделие” - Разплащателна агенция...

Иновации, Обучение, Агросвят

Мария Габриел:  Нов подход, споделени ресурси и  сътрудничество с  частния сектор за повече момичета  в науката и иновациите

Мария Габриел: Нов подход, споделени ресурси и сътрудничество с частния сектор за повече момичета в науката и иновациите

Вторник, 19 Октомври 2021

Международният Форум на жените за икономика и общество, провеждащ се в  рамките на Италианското...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.