Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората

Предвижда се да се повиши ефективността на официалния контрол при превенцията и разпространението на болестите по животните и хората. Това е заложено в проекта на нов Закон за ветеринарномедицинската дейност, който беше обсъден от заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. Крум Неделков, представители на Българската агенция за безопасност на храните, Центъра за оценка на риска по хранителната верига, Български ветеринарен съюз и други експерти.

Законопроектът има за цел да бъдат хармонизирани с националното законодателство изискванията на предложения пакет от нормативни актове на Европейския съюз по отношение на агрохранителната верига, защитата на здравето на хората и животните и ветеринарните лекарствени продукти. Промените са насочени към контрола при ранното откриване на заболяванията, бързата реакция, повишаване на осведомеността на фермерите и други. Нов момент в нормативната уредба е и здравеопазването на водните животни.

„Губим ценно време, трябва да си заложим разумен период за дебати по законопроекта, защото имаме срокове, които трябва да спазим за въвеждането на изискванията на регламентите в националното законодателство“, коментира заместник-министър Неделков. Той допълни още, че с промените се налага изцяло нова философия и структура на нормативната база, която да съответства на съвременните нужди на работещите в отрасъла. „Надявам се при формирането на новото Народно събрание през ноември да имаме проект на закон в почти завършен вид, който да предложим за обсъждане на ресорната комисия“, заяви още доц. Неделков. Той предложи изготвянето на пътна карта на следващите дейности, с цел финализиране на законопроекта и консултации с всички заинтересовани страни.

Част от промените засягат продължаващото обучение, груповите ветеринарномедицински практики и дигитализацията.  По отношение на дигитализацията, заместник-министърът посочи, че се очаква през следващата година системата ВетИС да бъде надградена, с което да се въведе възможността за електронно издаване на рецепти. Относно дългосрочните обучения доц. Неделков посочи, че мястото им за провеждане е в университетите, защото там могат да се покажат новите методи и техники, тъй като там се развива и научно-изследователската дейност.

Заместник-министърът информира още, че ще има и нововъведения във ВетИС, свързани с уведомяването от страна на фермерите за събития с животните по електронен път. Според него, това може да затрудни част от фермерите. В тази връзка ще се обсъди възможността това информиране да става и по телефон.

По време на срещата стана ясно, че работата по законопроекта ще продължи, а след финализирането му ще бъде публикуван за обществено обсъждане.

Законът, Агрополитиката, Говори Брюксел

Буяр Османи: Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет, за да може да завършим този спор

Буяр Османи: Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет, за да може да завършим този спор

Събота, 27 Ноември 2021

Надявам се по-бързо да бъде сформиран редовен кабинет и институциите, за да може да...

Агротехника, Животновъдство, Растителна защита

Заместник-министър Събев: Необходими са извънредни мерки на ниво ЕС за свиневъдството

Заместник-министър Събев: Необходими са извънредни мерки на ниво ЕС за свиневъдството

Вторник, 16 Ноември 2021

България подкрепя искането за въвеждане на спешни извънредни мерки на ниво ЕС за сектора...

Компании, Събития, Анализи

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие ще се проведе през 2022 г. у нас

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие ще се проведе през 2022 г. у нас

Петък, 12 Ноември 2021

Следващото заседание на Българо-турския управителен комитет по земеделие да се проведе у нас през...

Реколта, Пазари, Цени

Мариана Кукушева: цената на хляба не се променя с дни, а с минути

Мариана Кукушева: цената на хляба не се променя с дни, а с минути

Неделя, 28 Ноември 2021

Към момента цената на хляба не се променя с дни, а с минути. Това...

Инвестиции, Финансиране, Застраховки

МЗХГ започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор „Рибарство”

МЗХГ започва процедура за осигуряване на de minimis за сектор „Рибарство”

Петък, 26 Ноември 2021

Министерството на земеделието, храните и горите ще разработи схема за държавна помощ de minimis...


Наши партньори

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.